Akumulator i zima

Akumulator i zima nikako nisu prijatelji

Akumulatori su kao ljudi zimi, vole da ostanu na toplom i da se kvalitetno hrane kako bi njihove unutrašnje hemijske reakcije ostale srećne. Mi zimu savladavamo sa puno praznika, kvalitetnom hranom, rakijom i pivom, a u nastavku možete pročitati kako da i vaš akumulator ostane srećan tokom duge i hladne zime koju nikako ne voli. Jedne stvari morate biti svesni, vaš akumulator stari tokom leta, a umire zimi.

Prvenstveno, kada kupujete akumulator kupite jačinu koju je proizvođač automobila propisao. Jednako je loše kupiti slabiji ili jači od propisanog. Vozači obično štedeći kupe slabiji akumulator koji nema dovoljno snage da pokrene agregat zimi, ali dešava se da kupuju jače akumulatore kako bi imali više snage na raspolaganju, ne razmišljajući da je alternator koji puni akumulator predviđen da ga napuni do određene mere tako da je zabluda da ćete imati više raspoložive snage akumulatora već posle prvog korišćenja jer će biti delimično dopunjen.

Čak i ako vadite akumulator iz vozila i ostavljate ga u toploj prostoriji ili garaži on doživljava samopražnjenje skoro jednako kao i da je na vozilu! Kada skinuti akumulator sa vozila postavite posle nekog vremena vaš oslabljen akumulator doživljava veliko opterećenje jer treba da pokrene „smrznuti“ agregat vašeg vozila. Najgora stvar koja može da se desi je da se vaš akumulator koji ste skinuli ostavili na mestu gde je dovoljno hladno da se elektroliti ispražnjenog akumulatora smrznu, tada može doći do pucanja ćelija čak i tela akumulatora.

Kratke vožnje ne mogu da dopune akumulator, treba ga dopuniti kada mu je snaga ispod 12,4 V. Mnogi vlasnici starijih vozila kunu se u recept oblaganja akumulatora stiroporom ili krpama, dok stručnjaci tvrde da to nema nikakvog smisla jer će se temperatura akumulatora spustiti svakako na temperaturu vazduha.

Ako je akumulator ispravan i vožnje dovoljno duge nećete imati problema. Proveravajte snagu i ne ostavljajte potrošače uključene ako je motor ugašen. Ako je situacija suprotna kod nas u ponudi možete naći akumulatore svih jačina renomiranih proizvođača PROATOMIC i LUCAS 

Prijateljski pozdrav,

Vaš BM BOŽIĆ